Coronavirus: hier vind je alle informatie en richtlijnen met betrekking tot de coronapandemie – meer info

Afspraak maken 016 20 92 09
Spoedgevallen 016 20 92 80
Menu

Richtlijnen

De weken voor de operatie  

Tracht je fysieke conditie te verbeteren door voldoende lichaamsbeweging.
In geval van overgewicht probeer je eventueel nog wat gewicht kwijt te geraken. 
Het is verstandig om 6 weken voor je ingreep te stoppen met roken. Roken verhoogt immers de kans op complicaties tijdens of na de ingreep.

De dag van de ingreep

Je moet voor de operatie nuchter zijn om braken tijdens en na de operatie te voorkomen. Dit betekent dat je vanaf 6 uur voor de ingreep niet meer mag  eten. Drinken van heldere vloeistoffen (water, thee, koffie) kan nog tot 2 uur ingreep.  Dranken met pulp of bruis mogen niet meer gebruikt worden vanaf 6 uur voor de ingreep.
Voor de operatie moet je sieraden zoals horloges, ringen, kettingen, piercings etc…  verwijderen. Make-up en nagellak moeten ook verwijderd worden. 
Gebitsprotheses dienen verwijderd te worden.
Bril en contactlenzen en gehoorapparaat  laat je  best op de afdeling, tenzij je zeer hardhorig  of slechtziend bent. 
Zorg voor een goede hygiëne en neem een bad of douche en poets je tanden. 
Neem je normale ochtendmedicatie, behalve bloedverdunners en medicatie voor suikerziekte. Deze moeten afgesproken worden met je arts. Breng je thuismedicatie in de oorspronkelijke verpakking mee naar het ziekenhuis. 

Na de ingreep            

Na de ingreep blijf je nog een tijdje op ontwaakzaal (recovery) of, indien nodig,  op intensieve zorgen tot je voldoende gerecupereerd bent om naar een gewone afdeling te gaan.
Het is normaal dat je je na de operatie nog wat slaperig voelt en terug indommelt. Als je een plaatselijke verdoving hebt gekregen is het normaal dat je lidmaat nog een tijdje verdoofd aanvoelt  en dat je het nog een tijdje minder goed kan bewegen. 
Wees voorzichtig als je de eerste keer uit bed komt. 
Zorg dat er een verpleegkundige of familielid bij je is om valpartijen te vermijden. 
Na de meeste ingrepen mag je starten met drinken zodra je dorst krijgt. 
Eet en drink licht verteerbare voeding. Drink geen alcohol en rook niet. 
Als je nog dezelfde dag naar huis mag, zorg dan dat je begeleid wordt door een volwassene en dat je thuis niet alleen bent. Rijd niet zelf met de wagen! De eerste dag na de operatie mag je geen voertuigen besturen, geen belangrijke beslissingen nemen of documenten ondertekenen.
Het is belangrijk dat je voldoende pijnstillers in huis hebt.  Regel dit vooraf met je arts.  Zorg er ook voor dat je duidelijke instructies meekrijgt over wat er kan gebeuren en wie je mag contacteren bij problemen.  Aarzel niet om vragen te stellen tot je een antwoord hebt op al je vragen.
Het is normaal dat je je na een operatie nog een tijd niet helemaal fit voelt. 
De anesthesieproducten zijn vrij snel uitgewerkt maar je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de operatie.