Coronavirus (Covid-19): Informatie en richtlijnen. Meer info

Afspraak maken 016 20 92 09
Spoedgevallen 016 20 92 80
Menu
13 oktober 2016

Unieke foto-tentoonstelling ‘De duisternis voorbij’, najaar 2016 in HHLeuven

Dit najaar kan je in ons ziekenhuis terecht voor een unieke, indrukwekkende tentoonstelling. ‘De duisternis voorbij’ schetst het terreinwerk van een Hongaarse oogarts in DR Congo.

Oftalmoloog Dr. Hardi trekt naar het midden van de ‘brousse’ van Congo, in de provincie Oost-Kasai, om oogzorg toegankelijk te maken voor de allerarmste mensen. Hij en zijn team moeten daarvoor dagenlang reizen: per jeep, vliegtuigje, kano,… om in de meest geïsoleerde gebieden van Congo te komen. Een veldhospitaal wordt geïmproviseerd. De operatietafel werd gemaakt door een schrijnwerker, generatoren zorgen voor elektriciteit, dozen met tweedehandsbrillen worden aangedragen. Via gemeenschapswerkers die wekenlang op voorhand de bevolking informeren, raakt het nieuws over de wonderdokter bekend. Schooldirecteurs, priesters en dorpshoofden verspreiden de boodschap verder. En blijkbaar heeft deze mond-aan-mond “reclame” zijn effect. Van heinde en verre komen mensen naar dokter Richard. Sommigen moeten meer dan een week stappen alvorens ze uitgeput aankomen.  Wie geen geld heeft, betaalt met een kip. Niemand wordt geweigerd. Dr. Richard voert eerst honderden consultaties uit. De dagen daarna gaat hij effectief aan het opereren.  

De tentoonstelling in het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart schetst de omstandigheden waarin dr. Hardi werkt, maar ook verhalen van patiënten komen aan bod. Die zijn vaak hartverscheurend en tegelijkertijd hartverwarmend.

Twee topfotografen, Dieter Telemans en András Hajdú volgden dr. Hardi en brachten op haarfijne wijze de veldmissies in beeld.

Diensthoofd oftalmologie Kristine van Ruymbeke is enthousiast over het gebeuren. “In 2011 ben ik ook afgereisd naar de “thuisbasis” van dr. Hardi in Mbuji-Mayi om er 14 dagen mee te werken. Elk jaar ga ik trouwens voor korte missies naar Congo met OWW. “Ophthalmology Worldwide” is een kleine v.z.w. van Belgische vrijwilligers, oogartsen, verpleegkundigen en technici. Dr. Richard Hardi komt onze ploeg dan steevast vervoegen om mee te helpen. Hij heeft zoveel ervaring dat hij voor elk praktisch probleem een oplossing biedt en dat niet alleen op oftalmologisch vlak! Hij is een goede vriend geworden. Ik ben dan ook heel opgetogen dat foto’s van zijn werk in ons ziekenhuis een plaats krijgen.”

De tentoonstelling is vanaf november ook toegankelijk voor blinde en slechtziende personen dankzij de organisatie Audioscenic die audiodescripties bij de foto’s maakte. Deze beschrijvingen worden door een gids voorgelezen tijdens een rondleiding. Reserveren is mogelijk in groep. De details hiervan zullen bekend gemaakt worden via de ze website.

“De duisternis voorbij” is een gezamenlijk initiatief van “Licht voor de de wereld” en het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart. “Licht voor de Wereld” is een erkende Belgische NGO die blindheid bestrijdt in Afrika. Ze steunen oogziekenhuizen en educatieprojecten in Rwanda, DR Congo en Tanzania. Jaarlijks opereren oogartsen via hun projecten meer dan 18.000 mensen. De tentoonstelling komt mede tot stand met steun van de provincie Vlaams-Brabant, die ervoor koos om dit project te subsidiëren.

Praktische info:

  • De tentoonstelling loopt van 20 oktober 2016 tot 15 januari 2017
  • Locatie: gebouw M van het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven
  • Openingsuren: alle dagen van 9u tot 21u
  • Toegang: gratis