Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Op 22 april verandert onze hoofdingang. Lees er hier alles over!

CT-scan

Computer tomografie of CT

Een CT-scan kan in enkele seconden een onderzoek van een orgaan uitvoeren. Alle delen van het lichaam kunnen zo onderzocht worden. In de gantry (buis), bevindt zich een rij detectoren die rond de patiënt draait, tegenover een roterende röntgenbuis die röntgenstralen door de patiënt stuurt. Deze verschillende stralen worden ontvangen op de detectoren en zo doorgestuurd naar de computer die hier een dwarse snede van berekent met hoge resolutie en contrast.

Momenteel is de resolutie zo goed dat er ook 3D beelden kunnen worden berekend en projecties in alle richtingen die interessant kunnen zijn voor de goede visualisatie van de organen. Het toestel op onze dienst heeft 320 detectoren naast elkaar en is hiermee het toestel met de meeste detectoren. Hierdoor worden de beelden ultrasnel gemaakt. Dit is vooral van groot nut bij onderzoeken van het hart en de bloedvaten.

Voorbereiding

  • Voor onderzoeken van de buik word er gevraagd om 1 uur voor het onderzoek een Barium papje te drinken om hiermee de darmen te vullen.
  • Voor onderzoeken van zowel de buik als de longen zal ook een katheter geplaatst worden om in de venen een contrast te injecteren. Als je een voorgeschiedenis van allergie hebt, vermeld je dat best aan de technoloog die je begeleidt.
  • Omwille van de röntgenstralen is het belangrijk dat vrouwen vermelden dat ze (mogelijk) zwanger zijn. In overleg met de aanvragende arts wordt dan besproken of het onderzoek medisch urgent is en wordt overwogen wat de risico’s zijn.
  • Voor een onderzoek van de buik of de longen vragen we je om nuchter (4 uur) te zijn indien mogelijk. Als je medicatie moet nemen is het wel aangeraden deze verder in te nemen zoals je arts voorschreef. Je kan een lichte maaltijd (toast of heldere vloeistoffen) eten bij inname van je medicatie. Als je lijdt aan suikerziekte, vermeld je dit best bij het maken van de afspraak zodat hier rekening mee kan worden gehouden in de planning.
  • Omdat alle metalen objecten zoals juwelen, broeksriemen, tandprothesen, brillen de beelden kunnen verstoren, zal er gevraagd worden om je om te kleden. Draag comfortabele kleding zodat je je gemakkelijk kan omkleden voor het onderzoek. Je kan een T-shirt zonder print aanhouden of schortje gebruiken.

Verloop van het onderzoek

Je wordt door de technoloog gepositioneerd op het toestel. Een eerste scan wordt gebruikt om de correcte startpositie te bepalen. Daarna start het echte onderzoek met soms meerdere passages over het te onderzoeken lichaamsdeel. De tafel zal voorzichtig bewegen door de tunnel. Het is heel belangrijk om stil te liggen tijdens het maken van de beelden. Bij onderzoeken van de buik en longen zal er gevraagd worden te stoppen met ademen. Elke beweging zorgt voor onscherpe beelden die de beoordeling door de radioloog zullen storen.

Een CT-onderzoek duurt ongeveer 10 minuten, maar extra tijd kan nodig zijn om een intraveneuse katheter te plaatsen als er een contrastvloeistof moet worden toegediend. Tijdens het onderzoek ben je alleen in de zaal, maar de patiënten worden gevolgd door een loden venster en zorgverstrekkers kunnen via een intercom met je spreken.

Het onderzoek zelf is volkomen pijnloos en snel. Soms is de positionering oncomfortabel op de platte tafel met armen omhoog, maar dit is van korte duur. Tijdens de injectie van contrast kan je een warmtegevoel ervaren en metaalsmaak in de mond krijgen gedurende 1 minuut. Enkel bij een onderzoek van het hoofd of de hals zal het aangezicht volledig in de tunnel glijden.

Na het onderzoek wordt de katheter uit de arm verwijderd en kan je je normale activiteiten hervatten.

Het onderzoek wordt gesuperviseerd en tenslotte geïnterpreteerd door de radioloog. Die stuurt uiteindelijk het verslag naar de aanvragende arts.