Afspraak maken 016 20 92 09
Spoedgevallen 016 20 92 80
Menu

Klassieke radiografie (RX)

  1. Diagnostische radiografie of gewone ‘RX-foto’
  1. Contrastradiografie

Diagnostische radiografie of gewone ‘RX-foto’

Verschillende principes van fotografie, anatomie en opwekken van Röntgenstralen worden hier gecombineerd. Deze Röntgenstralen worden opgewekt door een elektrische impuls doorheen een Röntgenbuis te sturen. Elektronen gaan zich dan van de kathode losmaken. Deze stroom van elektronen richt zich naar een roterende positief geladen anode. Deze rotatie is de oorzaak van het geluid bij het nemen van een RX. Als de elektronen de anode bereiken wordt een Röntgenstraal geproduceerd, die het uiteindelijke beeld zal vormen op de gevoelige film of op een detector. Deze Röntgenstralen zijn niet zichtbaar of voelbaar op hun traject door het lichaam.

De dosis en sterkte van de Röntgenstralen worden door de medische beeldvormer geselecteerd. Deze zijn afhankelijk van de dikte van de patiënt, het weefsel dat we willen visualiseren en het gewenste contrast van het beeld. Omdat beweging van de longen en het middenrif het beeld wazig kunnen maken, wordt aan de patiënt gevraagd om te stoppen met ademen tijdens de opname.

Daarna worden de beelden via de computer doorgestuurd naar de computer van de radioloog voor interpretatie. De radioloog maakt een geschreven verslag van de beelden welke dan worden doorgestuurd naar de aanvragende arts.

Een radiografie is veilig, niet invasief en snel klaar. Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Voor de meeste van deze onderzoeken is een voorbereiding niet nodig.

Het ontwikkelende embryo bij zwangere vrouwen is echter wel veel gevoeliger voor Röntgenstralen dan volwassenen. Het is daarom van zeer groot belang dat je ons verwittigt mocht je zwanger kunnen zijn.