Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Op 22 april verandert onze hoofdingang. Lees er hier alles over!

MR-scan

Wat is MR, NMR, MRI, KST?

Dit zijn verschillende benamingen voor hetzelfde onderzoek.

  • MRI = Magnetic Resonance Imaging
  • (N)MR = (Nucleaire) Magnetische Resonantie
  • KST = Kern Spin Tomografie

Een MR toestel werkt op basis van een sterke magneet (1.5T) en radiogolven om zo beelden van het lichaam te maken. Er worden geen röntgenstralen gebruikt en het onderzoek is volledig pijnloos en ongevaarlijk.

Omdat we met een sterke magneet werken mag je geen metaal in de zaal brengen, bekijk de lijst met contra-indicaties. De radiogolven zijn de oorzaak van het lawaai tijdens het onderzoek (hiervoor krijg je een hoofdtelefoon). Indien je dit wenst, dan mag je een CD meebrengen van jouw keuze om rustiger te worden tijdens het onderzoek.

Welke personen mogen geen MR onderzoek ondergaan?

  • Patiënten met een pacemaker of een inwendige defibrillator
  • Patiënten met metaalsplinters in het oog (bij twijfel wordt er best een paar dagen voor het onderzoek een RX-opname van de oogkas genomen)
  • Patiënten met niet-verwijderbare elektronische apparatuur in het lichaam
  • Patiënten die minder dan 3 maand zwanger zijn

De radioloog zal nagaan of jouw MR-onderzoek kan doorgaan of best wordt vervangen door een alternatief onderzoek bij: niet verwijderbare oorringen of piercings, permanente make-up, ventrikeldrain, niet-verwijderbaar orthodontisch materiaal, patiënten jonger dan 5 jaar, vrouwen die meer dan 3 maanden zwanger zijn.

Hoe verloopt het MR-onderzoek?

Best kom je 45 minuten tevoren toe, zodat je de tijd hebt om je in te schrijven en je naar de dienst te begeven. Aangezien MR-onderzoeken langer duren dan CT-onderzoeken is het zeer belangrijk om op tijd aanwezig te zijn. Als je te laat bent, is het mogelijk dat je een nieuwe afspraak moet nemen om de afspraken van de andere patiënten te respecteren.

Je wordt door de verpleegkundige in het toestel geplaatst en een signaalontvanger wordt zo dicht mogelijk rond het te onderzoeken lichaamsdeel geplaatst. Daarna word je in het toestel geschoven. Tijdens het onderzoek is het belangrijk om stil te blijven liggen. De tijd voor het maken van 1 serie beelden kan tot 4 minuten duren, als je beweegt moet die serie opnieuw gestart worden. Bij sommige onderzoeken is er contraststof nodig. De bijwerkingen van dit product zijn miniem, doch niet onbestaande. Vooral bij slechte nierfunctie is een advies van een nefroloog aangewezen. Er wordt dan gewerkt met aangepaste producten.

Een volledig onderzoek duurt afhankelijk van het type onderzoek 15 tot 35 minuten. Als je contraststof toegediend kreeg, zal het infuus worden verwijderd. Je mag onmiddellijk vertrekken. De beelden worden achteraf door de radioloog bekeken en waarna hij een verslag voor de aanvragende arts opmaakt. 

Technische informatie over het onderzoek

Magnetische resonantie:

Het grote voordeel van dit onderzoek is dat er geen röntgenstraling gebruikt wordt. De beelden worden verkregen door het gebruik van een sterk magnetisch veld (1.5 T), radiofrequentiegolven (via de coil) en computer verwerking. Er zijn nog geen nevenwerkingen beschreven in het gebruik van deze magneten of radiofrequentiegolven.

Het werkt als volgt:

  • In het lichaam zijn er verspreide kernen van moleculen.
  • Als dit lichaam in een sterk magnetisch veld wandelt, zullen al deze moleculen zichzelf aligneren met dit magnetisch veld.
  • Tijdens een MRI onderzoek zal de coil op of rond jou een energiepuls geven.
  • De moleculen aligneren zich nu met deze energiepuls.
  • Als deze energiepuls afgezet wordt, zullen de moleculen terug aligneren met het magnetische veld en een detecteerbaar signaal afgeven.
  • Deze signalen worden door de computer omgezet naar een set van beelden.

Verschillende energiepulsen en oriëntaties van radiofrequenties zorgen voor een verschillend signaal afhankelijk van de hoeveelheid protonen van het onderzochte weefsel.