Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Richtlijnen

Om je behandeling of ingreep zo aangenaam mogelijk te maken, raden we je aan onderstaande richtlijnen met oog op je komst naar het ziekenhuis, goed door te nemen.

 • De weken voor je opname

  Tracht je fysieke conditie te verbeteren door voldoende lichaamsbeweging. In geval van overgewicht raden we je aan om eventueel nog wat gewicht kwijt te geraken. Het is verstandig om 6 weken voor je ingreep te stoppen met roken. Roken verhoogt immers de kans op complicaties tijdens of na de ingreep. 

  Afdrukken
 • De dag van je ingreep

  Je moet voor de operatie nuchter zijn om braken tijdens en na de operatie te voorkomen. Dit betekent dat je vanaf 6 uur voor de ingreep niet meer mag  eten. Drinken van heldere vloeistoffen (water, thee, koffie) kan nog tot 2 uur ingreep.  Dranken met pulp of bruis mogen niet meer gebruikt worden vanaf 6 uur voor de ingreep. Voor de operatie moet je sieraden zoals horloges, ringen, kettingen, piercings etc…  verwijderen. Make-up en nagellak moeten ook verwijderd worden.  Gebitsprotheses dienen verwijderd te worden. Bril en contactlenzen en gehoorapparaat  laat je  best op de afdeling, tenzij je zeer hardhorig  of slechtziend bent.  Zorg voor een goede hygiëne en neem een bad of douche en poets je tanden.  Neem je normale ochtendmedicatie, behalve bloedverdunners en medicatie voor suikerziekte. Deze moeten afgesproken worden met je arts. Breng je thuismedicatie in de oorspronkelijke verpakking mee naar het ziekenhuis.  

  Afdrukken
 • Na je ingreep

  Na je ingreep blijf je nog een tijdje op ontwaakzaal (recovery) of, als dat nodig is, op de afdeling intensieve zorgen, tot je voldoende gerecupereerd bent om naar een gewone afdeling te gaan.

  Het is normaal dat je je na de operatie nog wat slaperig voelt en terug indommelt. Als je een plaatselijke verdoving hebt gekregen is het normaal dat je lidmaat nog een tijdje verdoofd aanvoelt en dat je het nog een tijdje minder goed kan bewegen.

  Wees voorzichtig als je de eerste keer uit bed komt. Zorg dat er een verpleegkundige of familielid bij je is om valpartijen te vermijden. Na de meeste ingrepen mag je starten met drinken zodra je dorst krijgt. Eet en drink licht verteerbare voeding. Drink geen alcohol en rook niet.

  Meer informatie over je onstlag uit het ziekenhuis, lees je hier.

  Het is normaal dat je je na een operatie nog een tijd niet helemaal fit voelt. De anesthesieproducten zijn vrij snel uitgewerkt maar je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de operatie.

  Afdrukken