Sperma- en eiceldonatie
Overweeg je om sperma- of eiceldonor te worden? Dan heb je ongetwijfeld een heleboel vragen. Hier helpen we je al een eind op weg.
-
Spermadonatie
Waarom is donatie nodig?
Steeds meer koppels hun kinderwens raakt niet vervuld. Omdat meer lesbische koppels en alleenstaande vrouwen kinderen willen, is er de laatste jaren een steeds grotere vraag naar donorsperma.
Wie kan donor worden?
Elke gezonde man tussen de 20 en 40 jaar kan zich als kandidaat zaaddonor aanbieden.
Hoe word ik spermadonor?
Wanneer je besloten hebt om donor te worden, onderzoeken we eerst je algemene gezondheidstoestand. Aan de hand van een bloedafname wordt je getest op besmettelijke ziekten en erfelijke aandoeningen. Je levert ook een zaadstaal dat wordt ingevroren als test aangezien sommige zaadstalen het invriesproces niet overleven.
Zijn er risico’s aan verbonden?
Neen, er zijn geen risico’s verbonden aan spermadonatie.
Ben ik anoniem als donor?
De donatie kan zowel anoniem als niet anoniem verlopen. Bij een anonieme donatie weten de wensouders en de eventuele kinderen die daaruit voortkomen niet wie je bent. Jij weet dan ook niet wie de wensouders zijn en of er eventueel kinderen uit worden geboren.
Wat gebeurt er na de donatie?
Bij de donatie doe je volledig afstand van het sperma dat vervolgens wordt opgeslagen in een spermabank. De donatie is dus onherroepelijk. Na een wettelijk verplichte quarantaineperiode mogen de zaadstalen gebruikt worden. Er wordt na de donatie een bloedafname gedaan bij de donor om te testen op overdraagbare ziekten.
Afdrukken -
Eiceldonatie
Waarom is donatie nodig?
Uit onderzoek blijkt dat één op de zes koppels kampt met vruchtbaarheidsproblemen. Bij de vrouw kan de productie van de eicellen verstoord zijn, waardoor er weinig of geen eicellen rijpen of ze niet ontwikkelen zoals het hoort. Via eiceldonatie kan er dus toch een zwangerschap plaatsvinden.
Wie kan donor worden?
Elke gezonde vrouw tussen 18 en 35 jaar kan kandidaat donor zijn. We verkiezen wel vrouwen die zelf al eens zwanger zijn geweest en liefst niet roken.
Hoe word ik eiceldonor?
Wanneer je besloten hebt om donor te worden, onderzoeken we eerst je algemene en gynaecologische gezondheidstoestand. Aan de hand van een bloedafname wordt je getest op besmettelijke ziekten en erfelijke aandoeningen. Tijdens dit proces wordt er ook psychologische begeleiding voorzien.
Hoe verloopt de donatie?
Allereerst worden er hormonen toegediend om de eicellen te laten rijpen. Hierdoor kunnen er enkele fysieke ongemakken ontstaan die nadien vanzelf verdwijnen. De gerijpte eicellen worden nadien opgepikt onder lichte verdoving. Hierbij is er een klein risico op infectie, maar meestal verloopt de procedure zonder problemen.
Ben ik anoniem als donor?
De donatie kan zowel anoniem als niet anoniem verlopen. Bij een anonieme donatie weten de wensouders en de eventuele kinderen die daaruit voortkomen niet wie je bent. Jij weet dan ook niet wie de wensouders zijn en of er eventueel kinderen uit worden geboren.
Wat gebeurt er na de donatie?
Bij de donatie doe je volledig afstand van het donormateriaal dus is de donatie onherroepelijk.
Voor hoeveel koppels doneer je?
Een donor mag bij maximaal 6 koppels een doorgaande zwangerschap verwekken. Er kunnen wel meerdere kinderen van een donor geboren worden binnen hetzelfde gezin.
Is er een financiële vergoeding?
De Belgische wetgeving laat het drijven van handel met menselijk lichaamsmateriaal niet toe. Er is dus geen financiële beloning voor je donatie maar je kan mogelijk wel een onkostenvergoeding ontvangen.
Afdrukken
Heb je nog twijfels of vragen? Neem gerust contact op met onze dienst fertiliteit van het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven.