Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Op 22 april verandert onze hoofdingang en verhuizen heel wat raadplegingen. Lees er hier alles over!

Ingreep MKA onder lokale verdoving

Binnenkort onderga je een chirurgische behandeling onder lokale verdoving op de dienst MKA van het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart te Leuven. We wensen je aan de hand van onderstaande informatie te informeren over de geplande ingreep.

Voorbereiding:

  • Je behandelende chirurg neemt voor de behandeling te starten je dossier door.
  • Als je bloedverdunners neemt of medicatie in kader van osteoporose behandeling (bisfosfonaten, denosumab), is het belangrijk dit te vermelden. Het is mogelijk dat je enkele dagen op voorhand moet stoppen met het nemen van de bloedverdunners. Dit bespreek je best met je huisarts.
  • Je behandeling wordt uitgevoerd onder lokale anesthesie. Dit gebeurt door middel van een inspuiting in de mond, net zoals bij de tandarts. Deze verdoving duurt gemiddeld een 2-tal uren en zal dan geleidelijk aan wegtrekken.
  • Voor een ingreep onder lokale verdoving moet je niet nuchter zijn.
  • Een goede mondhygiëne vermindert de kans op infecties. Vooraf tandenpoetsen is dus aangewezen.
  • Kan je beter ontspannen met de juiste muziek? Dan mag je die gerust meebrengen naar je ingreep.
  • Als je zeer gespannen bent voor deze ingreep, kunnen we je relaxerende medicatie bezorgen. Kom in dat geval 1 uur voor je ingreep naar het ziekenhuis, zodat deze medicatie goed kan inwerken. Hou er rekening mee dat je hierdoor niet alleen naar huis zal kunnen gaan.

De operatie:

De meeste ingrepen nemen een twintigtal minuten in beslag. Tijdens de ingreep zal je geen pijn ervaren. Er zal gewerkt worden met steriel afdekmateriaal zodat je kledij proper blijft. Voor het hechten zullen draadjes gebruikt worden die vanzelf oplossen na een tweetal weken.

Na de ingreep:

Je behandelende chirurg zal je na de ingreep informeren betreffende de belangrijkste aandachtspunten:

  • De dag van de ingreep wordt aangeraden om geen warme voeding te eten en tevens de mond niet te spoelen. Dit geeft namelijk meer kans op nabloeding.
  • Er wordt vaak een gaasje geplaatst in de mond, dat mag je na een half uurtje zelf verwijderen
  • Als er zwelling verwacht wordt na de ingreep, is het aangewezen om de wang te koelen met een ijszakje. Heb je thuis geen cold pack, dan kan je er een meekrijgen. IJs mag enkel de eerste 8 uur worden aangebracht tegen de wang.
  • Je arts zal een voorschrift meegeven voor medicatie achteraf: pijnstiller en mondspoeling.
  • Indien nodig, wordt een controleraadpleging vastgelegd.
  • Als je attesten voor werk of verzekeringen nodig hebt, kunnen deze via het secretariaat verkregen worden.
  • Roken verhoogt de kans op infecties en nalast. Het is dus ten zeerste af te raden de eerste vijf dagen na de ingreep te roken.  
  • Plan je ingreep best niet vlak voor je op reis vertrekt. Mocht zich een complicatie voordoen, kunnen we je steeds op controle laten komen.

Te verwachten nalast:

Zwelling:

Het optreden van een dikke wang is te verwachten. De zwelling is meestal het meest uitgesproken de dag na de ingreep. IJszakjes mogen enkel de eerste 8 uur gebruikt worden om de zwelling te beperken. Het kan wel nuttig zijn de eerste dagen na de ingreep een extra hoofdkussen te gebruiken bij het slapen.

Napijn:

Ongemak tot matige pijn is normaal. De voorgeschreven medicatie heeft een verzachtende werking.

Temperatuur:

Lichte koorts is normaal de dag na de ingreep.

Complicaties

Infectie:

Als er meer dan een week na de ingreep opnieuw toename is van pijn, zwelling en/of slechte smaak in de mond, kan dit wijzen op een infectie. Gelieve je arts dan terug te contacteren voor een controle-afspraak, zodat de infectie snel behandeld kan worden.

Gevoelsstoornissen:

Soms kan het gebeuren dat er na de ingreep een tijdelijk verminderd gevoel bestaat t.h.v. de onderlip/kin of tongregio. Als deze gevoelsstoornissen langer duren dan 48 uur, is het raadzaam je behandelende chirurg te contacteren.

Kosten gerelateerd aan de ingreep

Bepaalde ingrepen worden niet vergoed door het ziekenfonds.

Het betreft:

  1. Tandextracties van volledig doorgebroken tanden vanaf de leeftijd van 18 jaar tot 50 jaar: dit varieert tussen 100 en 130,- euro.
  2. Apexresectie
  3. Tandimplantaten en Biomaterialen

 

Aarzel niet om bijkomende informatie te vragen aan je behandelende arts of de andere collega's van MKA.

Neem zeker contact met ons op wanneer er een toename is van pijn en zwelling na dag 5 (er is dan namelijk kans op infectie) of bij nabloeding die blijft aanhouden.

Weekdagen 9.00 uur tot 17.00 uur: 016 20 91 90
‘s Avonds en in het weekend: dienst spoedgevallen 016 20 92 80