Onderzoeken
Je kan bij ons terecht voor verschillende cardiologische onderzoeken. We sommen ze hieronder voor je op.
-
Standaard cardiologisch onderzoek/functiemeting
Bij een vermoeden van een hartaandoening, zal je arts een standaard cardiologisch onderzoek aanvragen. Dit onderzoek kan in ons ziekenhuis gebeuren en bestaat uit volgende delen:
- Een fietsproef
- Een klinisch onderzoek
- Een ECG (een elektrocardiogram)
- Een echo van het hart
Dit onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten. Voor de fietsproef raden we aan comfortabele kledij te dragen, verder moet je niets bijzonders meebrengen.
Afdrukken -
Elektrocardiogram (ECG)
Een elektrocardiogram (ECG) is een registratie van de elektrische activiteit van het hart. Het weergeeft de signalen van je hart in een grafiek en verschaft dus veel informatie over hartfrequentie, oorsprong, ritme en voorgeleiding van de elektrische prikkels in de voorkamers van je hart.
Verder kunnen er ook bepaalde aandoeningen blootgelegd worden zoals vernauwingen van de kransslagaders of een hartinfarct.
Afdrukken -
Coronarografie
Een coronarografie of hartkatheterisatie is een hartonderzoek dat je arts zal uitvoeren als hij of zij vermoedt dat er een vernauwing is van een of meerdere kransslagaders. Het is een diagnostisch onderzoek waarbij de kransslagaders van het hart gefilmd worden om zo je hartritme te volgen. Meestal gebeurt dat via de lies, maar het kan ook via de onderarm.
Een gedetailleerde beschrijving van het verloop van zo’n onderzoek in ons ziekenhuis kan je raadplegen in de brochure coronarografie.
Afdrukken -
Holtermonitoring
Bij een holtermonitoring wordt het electrocardiogram (de elektrische oppervlaktesignalen) van je hart voor 24 uur gevolgd door middel van een draagbaar toestel.
Je arts zal dit onderzoek uitvoeren bij een vermoeden van een hartaandoening, vaak bij het zoeken naar de onderliggende oorzaak van syncope (flauwvallen). Ook bij onderzoek naar voorkamerfibrillatie kan dit onderzoek toegepast worden.
Afdrukken -
Transoesofagale echocardiografie (TEE)
Een transoesofagale echocardiografie, is een echografie van het hart die via de slokdarm gebeurt. Je arts kan dit onderzoek doen om bijvoorbeeld de aanwezigheid van een klonter in het hart uit te sluiten.
Een TEE gebeurt door middel van hoogfrequente geluidsgolven. Het is namelijk zo dat de samenstelling van onderliggend weefsel ervoor zorgt dat bepaalde ultratonen sterker weerkaatst worden dan anderen. Zo krijgt je arts informatie over de structuur van je hart. Dankzij het dopplereffect kan eveneens bepaald worden met welke snelheid en in welke richting het bloed in het hart stroomt.
Afdrukken -
Myocardperfusiescintigrafie van het hart (MIBI)
Dankzij een myocardperfusiescintigrafie of een MIBI kan je arts de doorbloeding van de hartspier onderzoeken. Zo kan een afwijking in de doorbloeding, veroorzaakt door een vernauwing in de kransslagaders, aangetoond of uitgesloten worden.
Dit onderzoek vindt plaats op de dienst nucleaire geneeskunde. Er zal een kleine dosis radioactieve stof ingespoten worden in een bloedvat van je arm dat zich fixeert ter hoogte van de hartspier. Deze radioactiviteit is niet schadelijk en zal snel verdwijnen.
Dit onderzoek is niet-invasief en kan bepalen of er eventueel een meer ingrijpend onderzoek (een coronarografie) of een behandeling zoals een ballondilatatie (het plaatsen van een overbrugging) noodzakelijk is.
Meer informatie over het verloop van het onderzoek vind je in onze brochure over myocardperfusiescintigrafie.
Afdrukken