Behandelingen
Om hartziekten te behandelen, zal de cardioloog een behandelplan voorstellen dat kan bestaan uit medicatie, een aangepast dieet en mogelijks een verdere tussenkomst. We sommen hieronder enkele van die tussenkomsten op.
-
Ablatie
Een ablatie is een behandelingsmethode voor hartritmestoornissen. Je arts zal ervoor zorgen dat deze hartritmestoornissen verdwijnen door kleine gerichte beschadigingen aan te brengen aan het hartweefsel dat de stoornis uitlokt. Littekenweefsel laat namelijk geen elektrische prikkels door en werkt bijgevolg als isolatie voor de verstoorde prikkels. Een ablatie vindt steeds plaats onder algemene narcose.
Wil je je verdiepen in het verloop van deze behandeling? Dan kan je de brochure over ablatie raadplegen.
Afdrukken -
Elektrische cardioversie
Een elektrische cardioversie of reconversie is een behandeling tegen hartritmestoornissen die gepaard gaan met een snelle en/of onregelmatige hartslag. De behandeling wordt daarom toegepast bij onder andere voorkamerfibrillatie.
Tijdens de behandeling gebruikt je cardioloog een toestel dat een elektrische shock door je hartspier geleidt. Op die manier kan je hartritme vertraagd en genormaliseerd worden.
Meer informatie over deze behandeling vind je in onze brochure over elektrische cardioversie.
Afdrukken -
Pacemaker
Een pacemaker is een klein apparaatje (+/- 4x4x0.5cm) dat het werk van de zieke sinus- of AV-knoop overneemt wanneer dat nodig is. Er zijn heel wat verschillende soorten pacemakers met diverse functies op de markt. Je cardioloog zal het pacemakersysteem uitkiezen die het meest aan je behoeften voldoet en dit met jou bespreken.
De voornaamste functies van een pacemaker zijn de volgende:
- Detectie: de pacemaker registreert wanneer het nodig is om in te vallen en zal dit enkel dan doen. Op die manier gaat de batterij langer mee.
- Stimulatie: de pacemaker geeft elektrische impulsen wanneer het hart dit zelf niet doet
- Rate response: de pacemaker speelt in op de verandering van je activiteiten: wanneer je grotere inspanningen doet, zal het hierop inspelen.
Verder is een pacemaker in staat om informatie over het hartritme op te slaan. Zo kan je cardioloog deze gegevens bekijken tijdens een routineonderzoek. Op die manier kan bepaald worden of de geprogrammeerde behandeling geschikt is of bijgestuurd moet worden.
Een pacemakersysteem bestaat uit twee delen:
- Computer + batterij: vangt elektrische prikkels op en kan prikkels afvuren
- Eén tot drie leads: dit zijn draden die van aan het apparaatje via een bloedvat worden opgeschoven tot in het hart waar ze zich vasthechten aan de hartspier. Deze leads zorgen voor de informatieoverdracht tussen hart en pacemaker.
Raadpleeg onze brochures over pacemakers hieronder.
Afdrukken