De bevalling
Bevallen is één van de meest intense en magische gebeurtenissen in het leven. Je hebt er negen maanden naartoe geleefd. Het is de laatste barrière die jou nog scheidt van de eerste ontmoeting met je kindje.Saskia Hannon (SSO)
Je lichaam weet wat moet gebeuren en het is aan jou om je hieraan over te geven en te geloven in jezelf. Natuurlijk sta je er niet alleen voor. Ons toegewijd team van vroedvrouwen, gynaecologen en kinderartsen helpt je wanneer nodig. Tijdens de arbeid en bevalling zal, indien mogelijk, steeds dezelfde vroedvrouw aan je zijde staan.
Aangekomen op de verloskamer krijg je je persoonlijke kamer waar je tijdens de arbeid en bevalling zal verblijven, tot je met je baby naar de materniteit verhuist.
Het welzijn van moeder en kind worden opgevolgd met een (draadloze) monitor die de hartslag van de baby volgt en de contracties van je baarmoeder registreert.
-
Mag ik een externe vertrouwenspersoon meebrengen?
Als je ervoor kiest om je kindje in ons ziekenhuis geboren te laten worden, staan wij natuurlijk allemaal klaar om je bevalling voor jou, je partner en je baby tot een fijne ervaring te maken. Je kan ervoor kiezen om een vroedvrouw, een doula of een andere vertrouwenspersoon van buiten het ziekenhuis je arbeid en bevalling te laten volgen. We verwelkomen die externe collega’s graag in de kraamkliniek.
Van het ogenblik dat je in de kraamkliniek toekomt, nemen wij wel de zorg en begeleiding over. We werken rekening houdend met de wet op de patiëntenrechten en zullen elk deel van je arbeid en bevalling met jouw en je partner afstemmen en rekening houden met je bevallingswensen. Als vroedvrouwen, gynaecologen en kinderartsen dragen wij ook de volle verantwoordelijkheid om je goed te begeleiden en bij te staan in het ziekenhuis. Jouw wensen zijn de leidraad bij onze handeling. Als je medische toestand of die van de baby een aantal wensen niet mogelijk maakt en een medische tussenkomst vraagt, zullen wij dit, in de mate van het mogelijke, eveneens met jou en je partner bespreken.
We stellen het dan ook ten zeerste op prijs dat je vertrouwenspersoon je nabij is tijdens het hele proces, maar niet tussenkomt in de gesprekken en handelingen die we met jou bespreken en, met jouw toestemming, ook zullen uitvoeren. Met deze afspraken kunnen we allen samen werken naar een veilige en onverstoorde bevalling voor jou en je partner en een tedere geboorte van je baby.
Afdrukken -
Hoe verloopt de arbeid?
Het begin van de arbeid
De arbeid begint meestal met weeën. Die weeën of contracties zijn pijnlijk en komen met een bepaalde regelmaat terug. Naarmate de duur volgen ze elkaar sneller op en worden ze ook steeds pijnlijker. De contracties zorgen voor een verweking, verstrijking en ontsluiting van de baarmoederhals.
Het verloop van de arbeid
We laten de arbeid zoveel mogelijk spontaan verlopen, maar bewaken wel de vooruitgang (vorderende ontsluiting) en het welzijn van de baby. Soms kan het nodig zijn de vliezen te breken en een weeënstimulerend middel te geven.
Houdingen tijdens de arbeid
In de arbeidskamer is er de mogelijkheid om de weeën op te vangen in bad, op een skippy-bal, een zitkruk, lianen... De vroedvrouw zal je hierbij adviseren. Ook je partner kan je helpen door je onderrug, benen, voeten,... zachtjes te masseren.
Epidurale verdoving
Je kan kiezen voor een epidurale verdoving. Via een ruggenprik plaatst de anesthesist een heel fijn buisje tussen twee wervels tot in de peridurale ruimte. Via dit buisje wordt de verdoving toegediend. Deze werkt tot na de bevalling. De extra toediening van pijnstillers heb je zelf onder controle via een pijnpomp.
Meer weten? Check de brochure over epidurale verdoving!
Afdrukken -
Vaginaal bevallen
Bij volledige ontsluiting mag je beginnen persen. Alleen je partner, de vroedvrouw (eventueel ook een leerling-vroedvrouw) en de gynaecoloog zijn aanwezig bij dit gebeuren. Indien wenselijk kunnen de kinderarts en anesthesist aanwezig zijn bij de bevalling.
Kunstverlossing
Soms wordt er weloverwogen besloten om tot een kunstverlossing (zuignap of verlostang) over te gaan. De gynaecoloog en de vroedvrouw zullen je op dat moment goed informeren en begeleiden.
Afdrukken -
(Geplande) keizersnede
Keizersneden gebeuren ook op de verlosafdeling en meestal onder epidurale verdoving. Ook in deze situatie kan je partner aanwezig blijven. Soms dient echter een keizersnede onder algemene narcose uitgevoerd te worden. In deze situatie kan de partner niet aanwezig blijven en wacht hij in de arbeidskamer.
Gentle sectio
Bij een gentle sectio (letterlijk vriendelijke keizersnede) wordt een natuurlijke, vaginale bevalling nagebootst. Dit type sectio blijft een operatie, maar je zal je bevalling wel bewust kunnen meemaken. Op die manier verloopt je bevalling zo ouder- en babyvriendelijk mogelijk.
Deze manier van bevallen heeft bovendien veel voordelen, zo is een gentle sectio bevorderlijk voor je melkproductie. Omwille van de voordelen proberen we sectio’s zoveel mogelijk op deze manier uit te voeren, of het nu een geplande is, of een urgente.
Tijdens een gentle sectio zal je zelf bij bewustzijn zijn, daarom hebben we in de mate van het mogelijke aandacht voor jouw voorkeuren. We zorgen ervoor dat de temperatuur in de operatiekamer aangenamer is dan bij een standaard keizersnede, in de ruimte zal er geen fel licht schijnen als je dat niet wil, je kan vragen voor achtergrondmuziek en je partner zal van begin tot einde bij je kunnen blijven.
Wanneer we je baby uit je buik halen, verlagen we het operatiedoek. Op die manier kan je meekijken. Je baby mag na een korte check-up door de kinderarts meteen bij jou of je partner liggen. We doen in dat geval aan kangeroeën of huid-op-huidcontact. Dit is bevorderlijk voor de gezondheid van je kindje: het helpt bij een stabiele hartslag en lichaamstemperatuur.
Geplande keizersnede
Wanneer je baby geboren wordt met een geplande keizersnede, dan word je de afgesproken dag verwacht op het verloskwartier. De vroedvrouw zorgt voor de nodige voorbereidingen.