Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Op 22 april verandert onze hoofdingang en verhuizen heel wat raadplegingen. Lees er hier alles over!

Ingrepen

Als je in aanmerking komt voor een operatie, leggen we je tijdens je raadpleging alle details uit, van voor- en nadelen van de ingreep, tot complicaties en postoperatieve verwachtingen naar revalidatie en eetpatroon.

We geven hieronder alvast de basisinformatie mee.

 • Voorwaarden

  Er zijn verschillende criteria die bepalen of je al dan niet in aanmerking komt voor chirurgie.

  Medische criteria waaraan je moet voldoen

  • Bereidheid om eet- en levensstijlgewoonten aan te passen
  • Geen zwangerschapswens of zwangerschap binnen 1,5 jaar na de operatie
  • Een onderliggende ziekte die obesitas veroorzaakt dient behandeld te zijn
  • Geen ernstige, ongecontroleerde psychiatrische problematiek
  • Geen alcohol- en/of drugsverslaving

  Criteria voor terugbetaling

  • Minimumleeftijd van 18 jaar - BMI vanaf 40 kg/m²
  • BMI vanaf 35 kg/m² mits een comorbiditeit (meerdere aandoeningen): diabetes waarvoor medicatie, slaapapneu, hoge bloeddruk ondanks inname van medicatie met 3 antihypertensieve bestanddelen
  • Minstens gedurende 1 jaar dieetpogingen ondernomen hebben
  • Goedkeuring van een multidisciplinair team bestaande uit een endocrinoloog, psycholoog, diëtist en een abdominaal chirurg

  Je BMI berekenen? Dat doe je snel en eenvoudig via deze website.

  Afdrukken
 • Gastric bypass

  Wat is het?

  Bij een gastric bypass gaat het om een ingreep die restrictie en malabsorptie combineert. Restrictie wil zeggen dat je minder grote hoeveelheden voedsel zal kunnen innemen. Malabsorptie betekent dat de opname van deze voeding verminderd zal zijn.

  We doen dit door een klein maagreservoir te creëren in het bovenste gedeelte van de maag. Daarna wordt de dunne darm met deze maagpouch aaneengeschakeld. Vervolgens wordt een stuk van de dunne darm verbonden met de lis met de spijsverteringssappen.

  Na de operatie zal je nog slechts kleine hoeveelheden kunnen eten en zal je snel een gevoel van verzadigdheid bereiken. Door de ingreep zal ook de hormonale balans veranderen in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal, wat gepaard gaat met een, meestal tijdelijk (gemiddeld 2 jaar), gedaald hongergevoel.

  Aangezien de voeding niet onmiddellijk in contact komt met de verteringssappen van de maag, lever en alvleesklier, is er een verminderde opname van vetten en suikers met een lagere opname van calorieën tot gevolg. Daarbij komt nog dat je suiker- en vetrijke voeding minder goed zal verdragen.

  Bij een gastric bypass procedure wordt er geen weefsel weggenomen. Deze ingreep is dus in principe omkeerbaar. Een omkering is echter een complexe ingreep met verhoogd risico op complicaties en wordt in de praktijk slechts zelden uitgevoerd.

  De gewichtsafname zal gemiddeld hoger zijn in vergelijking met puur restrictieve ingrepen zoals de sleeve gastrectomie.

  Voor wie is het?

  Een gastric bypass operatie is geschikt voor mensen die grote volumes eten en overmatige hoeveelheden suikers consumeren. Deze ingreep is ook uitermate geschikt voor mensen die aan obesitas gerelateerde diabetes lijden.

  Handige brochures

  Afdrukken
 • Sleeve gastrectomie

  Wat is het?

  Bij een sleeve gastrectomie gaat het om een louter restrictieve ingreep waarbij de maag verkleind wordt. Restrictie betekent dat je minder grote hoeveelheden voedsel zal kunnen innemen.

  Er wordt ongeveer twee derde van de maag verwijderd. Hierbij wordt de maag over de lengterichting met een speciaal instrument driedubbel geniet en vervolgens, tussen de rijen nietjes, in twee stukken doorgesneden. De grote uitbochting van de maag (ook wel grote curvatuur) is dan volledig afgesloten en wordt vervolgens verwijderd. Het overblijvende deel van de maag (= sleeve) krijgt hierdoor de vorm van een buis of sleuf.

  Na de operatie zal je nog slechts kleine hoeveelheden kunnen eten en zal je snel een gevoel van verzadigdheid bereiken. Het hongergevoel blijft weg doordat het deel van de maag waar het hormoon ghreline geproduceerd wordt, fors verkleind wordt.

  Na de operatie heeft de maag nog een inhoud van ongeveer 200 milliliter. Omdat er een deel van de maag verwijderd wordt, is deze operatie onomkeerbaar.

  Voor wie is het?

  Deze ingreep is vooral geschikt voor mensen die grote hoeveelheden eten, maar niet voor mensen die lijden aan forse reflux (= terugvloei van zure maaginhoud naar de slokdarm). Mensen die voornamelijk veel suikerrijke voeding consumeren zijn hiermee eveneens minder geholpen.

  Brochures

  Afdrukken
 • Heringreep wegens gewichtstoename
  Onderging je al een vermageringsoperatie, maar merk je dat je gewicht weer toeneemt? In ons centrum onderwerpen we je aan een uitgebreide, persoonlijke analyse en onderzoeken we of een nieuwe ingreep aangewezen is. Afdrukken