Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Op 22 april verandert onze hoofdingang en verhuizen heel wat raadplegingen. Lees er hier alles over!

Obesitas

Obesitas of zwaarlijvigheid is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door overmatige vetopstapeling in het lichaam.

De aandoening ontstaat door een verstoorde energiebalans.

Onderzoek heeft uitgewezen dat omgevingsfactoren meestal een grote rol spelen bij het ontstaan van overgewicht en obesitas. Het kan daarbij gaan om eetgedrag, beweging en opvoeding. Als je door eten en drinken meer calorieën inneemt dan je verbruikt, en dit gedurende lange tijd doet, worden de overbodige calorieën namelijk omgezet in vetweefsel en ontstaat er (ernstig) overgewicht.

Desondanks kunnen erfelijke factoren en stofwisselingsziekten, zoals een te traag werkende schildklier, ook een invloed hebben. Daarom zullen onze artsen jouw individuele situatie steeds grondig onderzoeken om zo een behandelplan op maat voor te stellen.

 • Welke klachten ondervindt een patiënt met obesitas?

  De klachten kunnen onderverdeeld worden in lichamelijke en psychosociale klachten en kunnen een negatief effect hebben op de levenskwaliteit van de patiënt met obesitas.

  Lichamelijke klachten ten gevolge van obesitas zijn onder andere: verhoogd risico op hart- en vaatziekten, longproblemen, hoge bloeddruk, diabetes, gewrichtsklachten, spijsverteringsproblemen, galstenen, slaapapneu, menstruatiestoornissen...

  Onder psychosociale klachten verstaan we voornamelijk het ontwikkelen van een negatief zelfbeeld wat kan leiden tot een minderwaardigheidsgevoel, discriminatie, sociaal isolement, depressie...

  Afdrukken
 • Welke behandelingen zijn er tegen obesitas?

  1. Niet heelkundige behandelingen

  Aanpassing voedingsgewoonten

  Om het gewicht onder controle te krijgen, dient de calorie-inname verminderd te worden tot een niveau lager dan het calorieverbruik. Hiervoor zijn voedingsaanpassingen nodig. Het komt erop neer om op een gezonde wijze minder calorieën te eten zonder dat er voedingstekorten ontstaan. Minder calorieën betekent niet altijd minder volume. Het is erg belangrijk om vooral rekening te houden met de samenstelling van de voeding.

  Lichaamsbeweging

  Naast de calorie-inname is ook het calorieverbruik van essentieel belang. Dit kan gestimuleerd worden door lichaamsbeweging die vooral belangrijk is om op termijn de algemene fitheid te verbeteren. Een fysieke inspanning van minstens 30 minuten per dag (dit is bovenop je dagdagelijkse activiteiten) en van een matige intensiteit wordt aangeraden. Dit kan door te wandelen, zwemmen, lopen…

  Medicatie

  Het geneesmiddel Orlistat® vermindert de opname van vetten uit de voeding. Onderzoek wees uit dat Orlistat® slechts een zeer beperkte extra gewichtsreductie kan bewerkstelligen. Dit geneesmiddel is in sommige gevallen verkrijgbaar zonder voorschrift.

  Meer recent kwamen GLP-1 analogen op de markt zoals Saxenda® en Ozempic®, zij vertragen de maaglediging en bevorderen het verzadigingsgevoel. Nadelen van deze medicatie zijn de kostprijs (geen terugbetaling bij afwezigheid van onvoldoende medicamenteus behandelbare diabetes) en de potentiële bijwerkingen.

   

  2. Heelkundige behandelingen/operatie

  De heelkundige behandeling van obesitas heeft als doel een significante en duurzame gewichtsafname te bekomen zodat de klachten verdwijnen. Wil je hierover meer weten? Klik dan hier.

  Afdrukken

Plan je graag een vrijblijvend gesprek in? 

Maak dan hier online je afspraak

Na contactname kan je steeds binnen de 14 dagen bij ons terecht.