Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Op 22 april verandert onze hoofdingang en verhuizen heel wat raadplegingen. Lees er hier alles over!

Technische onderzoeken tijdens de consultatie

 

 • Gezichtsveld

  Met het gezichtsveld-onderzoek wordt nagegaan of er stukjes in het gezichtsveld ontbreken. Dit is nuttig bij inname van plaquenil, bij glaucoomscreening of -opvolging, bij bepaalde neurologische aandoeningen enzovoorts.

  Tijdens dit onderzoek zit je met je hoofd in een koepelvormig apparaat en zal er gevraagd worden om recht vooruit te blijven kijken tijdens de test. Eerst wordt het ene oog getest (het andere oog krijgt er een kapje over heen), vervolgens het andere oog. Je zal opmerken dat er overal in de koepel 1 voor 1 lichtjes tevoorschijn komen. Sommige zijn heel duidelijk, andere zijn heel fijne kleine lichtjes. Wanneer je een lichtje meent op te merken, duw je op het knopje dat je in je handen hebt.

  De bedoeling is om niet rond te kijken tijdens het onderzoek, omdat er getest wordt naar de zijkanten van het zicht, met name het gezichtsveld. Dit onderzoek wordt vaak in de loop van de tijd een aantal keren herhaald. Het is mogelijk dat het enige oefening vergt vooraleer het goed lukt.

  Dit is een test die veel concentratie vergt en dus vermoeiend kan zijn. Dit is normaal en je moet je hier geen zorgen over maken.

   

  Afdrukken
 • Chauffeurstest

  Indien je moet laten nakijken of je met de auto/taxi/vrachtwagen/bus/… mag rijden, zal je een test van het gezichtsveld moeten ondergaan. Hierbij wordt nagekeken of er geen zones in het gezichtsveld zijn die ontbreken, want dit kan gevaarlijk zijn bij het besturen van een voertuig.

  Afdrukken
 • OCT-scan

  Tijdens een OCT-scan, oftewel een optical coherence tomography, worden lichtstralen naar je oog gezonden. Je oog zendt vervolgens een signaal terug naar het apparaat en dit signaal wordt opgevangen om vervolgens omgezet te worden in beelden.

  Op die manier kan dit toestel voor verschillende delen van het oog nuttige inzichten opleveren:

  • de lagen van het netvlies kunnen tot in detail bekeken worden. Dit is belangrijk bij netvliesproblemen veroorzaakt door leeftijdsgebonden macula degeneratie, tromboses, diabetes, macula pucker…;
  • de bloedvaten van het netvlies kunnen met nieuwere technologieën in beeld gebracht worden;
  • ook de oogzenuw kan opgemeten en opgevolgd worden, bijvoorbeeld voor glaucoom
  • daarnaast kunnen ook de lagen van het hoornvlies in detail in beeld gebracht worden

  Bij dit onderzoek worden geen RX-stralen uitgezonden, maar lichtstralen waardoor het veilig is voor iedereen, ook voor zwangere vrouwen bijvoorbeeld.

   

  Afdrukken
 • Lensbiometrie

  Wanneer je een cataractoperatie moet ondergaan, moet er een meting van de lengte van het oog, de kromming van het hoornvlies en dergelijke te gebeuren. Op die manier kan je arts een inschatting maken over welke lens bij je oog past (met het oog op een bepaalde brilsterkte na de operatie).

  De metingen kunnen nooit 100% exact de brilsterkte na de operatie aangeven, maar geven gewoonlijk een goede inschatting hiervan.

   

  Afdrukken
 • Fundusfoto's

  Het kan nuttig zijn om kleurenfoto’s en/of zwart-witfoto’s van je oog te maken om op die manier in de toekomst te kunnen vergelijken met hoe het vroeger was: is de oogzenuw veranderd? Is het netvlies veranderd?

   

  Afdrukken
 • Fluo-angiografie

  Wanneer er gekeken moet worden naar de doorbloeding van het netvlies of als er slechte nieuwe bloedvaten gevormd worden, is het aangewezen om een fluo-angiografie uit te voeren.

  Je krijgt voor dit onderzoek druppels in de ogen om de pupillen wijd te maken (deze moeten 20-30 minuten inwerken, hierdoor zal je 2-3 uur wazig zien). Vervolgens wordt er een geel product in een ader van de arm/hand ingespoten en worden er foto’s van de bloedvaten van het netvlies gemaakt.

  Je zal na het onderzoek mogelijk tijdelijk een wat gelere huidskleur opmerken en zal ook fluo-gele urine uitplassen. Het is belangrijk om na het onderzoek voldoende water te drinken om het product uit je lichaam te spoelen (wordt uitgescheiden via de nieren).

  Geef zeker aan als je gekende allergieën hebt, dan moet je de avond voor en de ochtend van het onderzoek een antiallergisch tablet innemen.

   

  Afdrukken