Chirurgische behandelingen
-
Cataract
Achter de pupil bevindt zich de ooglens. De functie van die lens is om het licht te concentreren op het netvlies.
Als de lens troebel wordt, worden de beelden wazig, veranderen kleuren en worden patiënten gemakkelijker verblind door de zon. Dit is cataract. Cataract maakt deel uit van het normale verouderingsproces van het oog. Het kan versneld worden door suikerziekte, cortisone-preparaten, oogongevallen of bepaalde oogziekten.
De enige mogelijke behandeling van cataract is een chirurgische ingreep waarbij de arts via kleine insneden in het oog, de troebele lens van de patiënt verwijderd en vervangt door een kunstlens (een lensimplant).
Meer weten? Lees hier de brochure over cataract.
Afdrukken -
Entropion
Bij patiënten met entropion draait het ooglid naar binnen. Daardoor schuren de wimpers tegen het oogoppervlak aan, kan je als patiënt irritatie ondervinden en kunnen er verwondingen in het oog ontstaan.
Door middel van een operatie onder lokale verdoving, wordt de ooglidstand gecorrigeerd. Je zal gehecht worden en zal na 7-10 dagen moeten langsgaan bij je arts om de hechtingen te verwijderen.
Je arts zal je helder uitleggen wat te doen, zo is het bij deze ingreep belangrijk dat je de wonde drooghoudt en de zalf aanbrengt zoals voorgeschreven.
Afdrukken -
Ectropion
Bij patiënten met ectropion draait het ooglid naar buiten. Hierdoor komt de binnenzijde van het ooglid bloot te liggen en kan de patiënt irritatie ondervinden. Verder is de pompfunctie van het ooglid om tranen weg te pompen erdoor verstoord en kan je oog dus gaan tranen. Door de draaiing van het ooglid, wordt het oog zelf niet meer goed bedekt en kan het uitdrogen.
Door middel van een operatie onder lokale verdoving, wordt de ooglidstand gecorrigeerd. Je zal gehecht worden en zal na 7-10 dagen moeten langsgaan bij je arts om de hechtingen te verwijderen. Je arts zal je helder uitleggen wat te doen, bij deze ingreep is het belangrijk dat je de wonde drooghoudt en de zalf aanbrengt zoals voorgeschreven.
Afdrukken -
Glaucoom
Glaucoom is een oogziekte waarbij er onherstelbare schade optreedt aan de oogzenuw. De oorzaak is meestal een verhoogde oogdruk door een onevenwicht tussen de aanmaak en de afvoer van het voorkamervocht.
Hierdoor zullen er blinde vlekken, ook wel scotomen genoemd, optreden in het gezichtsveld. Dat gebeurt initieel in het perifere gezichtsveld en wordt geleidelijk aan meer centraal. Daardoor wordt het vaak pas laat opgemerkt door de patiënt.
Omwille van het trage verloop van de ziekte, is (preventieve) screening aangewezen vanaf de leeftijd van 40 jaar, zeker als er een familiale voorgeschiedenis is. Onbehandeld kan deze aandoening namelijk leiden tot blindheid.
Er zijn verschillende mogelijke behandelingen en ingrepen, steeds met als doel de oogdruk te verlagen en zo verdere schade te voorkomen. Je arts zal bepalen welke behandeling het beste is voor jouw specifieke situatie.
Niet-chirurgische behandelingen
Topicale medicatie
Oogdruppels kunnen helpen de oogdruk te verlagen en doen dat op twee manieren. Enerzijds zorgen ze ervoor dat de aanmaak van het voorkamervocht vermindert, anderzijds verhogen ze de afvoer van het voorkamervocht. Je arts zal bepalen welke oogdruppels het beste zijn voor jouw situatie.
Lasertrabeculoplasie (SLT)
Bij deze niet-invasieve en pijnloze behandeling worden de afvoerkanaaltjes in het oog opengetrokken door middel van lasercoagulaten. Het doel hiervan is om de afvoer van het voorkamervocht te bevorderen.
Deze behandeling kan enkel wanneer de voorkamerhoek open is en er voldoende pigmentatie is. De behandeling gebeurt tijdens een raadpleging en onder druppelverdoving.
Yag Laser Iridotomie
Met de Yag-laser wordt een kleine opening gemaakt in het regenboogvlies, waardoor er terug ruimte wordt gecreëerd om het voorkamervocht af te voeren.
Deze behandeling wordt toegepast bij patiënten met “gesloten voorkamerhoek glaucoom”. Hierbij kan het voorkamervocht niet meer afgevoerd worden. Het is een vorm van glaucoom die acuut kan optreden, waarbij snelle interventie vereist is omdat de plotse zeer hoge oogdruk op erg korte termijn blindheid tot gevolg kan hebben.
Deze behandeling is vrijwel pijnloos en gebeurt tijdens een raadpleging en onder druppelverdoving.
Filterende chirurgie
Bij onvoldoende effect van topicale behandeling en/of laser, is filtrerende chirurgie aangewezen. Het doel van een van onderstaande ingrepen is om de afvoer van het voorkamervocht te bevorderen en er zo voor te zorgen dat de situatie gestabiliseerd kan worden. Op die manier kan voorkomen worden dat zicht nog verslechterd.
Trabeculectomie
Bij deze ingreep maakt de oftalmoloog een kanaaltje van de eigen weefsels van de patiënt (het bindvlies) zodat het voorkamervocht het oog kan verlaten tot in een filtratieblaasje in het bovenste ooglid. Om dat kanaaltje juist te kunnen afstellen, en er dus voor te zorgen dat het vocht kan aflopen, wordt er een klein flapje gemaakt met hechtingen. Deze hechtingen moeten soms na de operatie gelost worden met de laser.
Door vorming van littekenweefsel kan het blaasje terug dichtgroeien. In dat geval moet het blaasje opnieuw geopend worden. Dit kan meestal tijdens een kleinere ingreep (needling - zie hieronder).
Deze ingreep gebeurt meestal onder lokale verdoving in het operatiekwartier via dagopname.
Xen Gel implant
Bij deze techniek wordt er een klein buisje, bestaande uit varkenscollageen, in de voorkamerhoek geplaatst. Dat buisje is zo’n 6 mm lang en net zo fijn als menselijk haar. Om het te plaatsen worden er twee kleine snedes in het hoornvlies gemaakt. Zo kan het voorkamervocht het oog verlaten tot in een filtratieblaasje in het bovenste ooglid.
Deze techniek is minder ingrijpend en meer weefselsparend dan de klassieke trabeculectomie. Ook bij deze ingreep kan het blaasje dichtgroeien. In dat geval kan needling (zie hieronder) aangewezen zijn.
Deze ingreep gebeurt meestal onder lokale verdoving in het operatiekwartier via dagopname.
Needling
Als de filtratieblaas dichtgroeit met littekenweefsel, moet deze opnieuw geopend worden. Hiervoor gebruikt de arts anti-fibrotica (dit gaat de vorming van bindweefsel tegen). Deze kleine, weinig invasieve, behandeling gebeurt ook in de operatiezaal, maar kan ambulant onder druppelverdoving.
Afdrukken -
Intravitreale injecties
Een intravitreale injectie is een injectie waarbij een beperkte hoeveelheid geneesmiddel in het glasvocht van het oog wordt gespoten.
Deze injecties worden toegepast bij
- bepaalde vormen van diabetische retinopathie (DRP – oogschade door diabetes);
- natte leeftijdsgebonden maculadegeneratie (de meest voorkomende oogziekte bij oudere mensen, de ziekte tast de gele vlek op het netvlies aan waardoor het zicht wordt verstoord);
- een veneuze vaatafsluiting (hierdoor komt er bloed in het netvlies terecht en zal het zicht wazig worden);
- …
Intravitreale injecties worden uitgevoerd tijdens een raadpleging onder druppelverdoving.
Meer weten? Dan kan je onze brochure over intravitreale injecties raadplegen.
Afdrukken -
Pterygium
Een pterygium is een overgroei van conjunctiva (= het witte bindvlies van het oog) over de cornea (= het hoornvlies).
Wanneer het pterygium dicht naar het centrum van het hoornvlies groeit, kan dat leiden tot vermindering van het zicht. Verder kan het pterygium zorgen voor verandering van de sterkte van de ogen (astigmatisme) en kan het esthetisch storend zijn.
Patiënten met een pterygium zijn meestal gevoeliger voor droge ogen, waarvoor ze kunsttranen (zonder bewaarmiddelen) mogen druppelen op advies van hun arts. Patiënten met een pterygium dragen best een zonnebril bij zonnige dagen. De UV-stralen kunnen namelijk zorgen voor groei van het pterygium.
In sommige gevallen is het aangewezen om het pterygium heelkundig te verwijderen. Dit kan onder lokale verdoving. Hierbij wordt het pterygium weggehaald en wordt er een stuk conjunctiva van het bovenste deel van het oog getransplanteerd naar de zone waar het pterygium zat. Dit om de kans op terugval te verkleinen.
Je zal een aantal weken druppels moeten gebruiken voor de genezing. De eerste dagen is het mogelijk dat je pijn voelt. In sommige gevallen wordt een bandagelens geplaatst om de pijn te verzachten, deze bandagelens wordt dan na enkele dagen verwijderd. Na de operatie is het normaal dat het oog enkele weken rood is, de roodheid zal geleidelijk aan wegtrekken. Het droogtegevoel kan blijven bestaan, ook wanneer het pterygium verdwenen is, hiervoor mag je blijvend kunsttranen gebruiken.
Bij een kleine minderheid van de patiënten groeit het pterygium terug. Een infectie treedt slechts zelden op.
Afdrukken -
Chalazion
De oogleden bevatten vele talgklieren. Soms kan een van deze talgklieren verstopt geraken, waardoor het product dat de klier maakt, niet meer weg kan. Hierdoor zal de klier opzwellen en soms ontsteken (met roodheid en pijn tot gevolg).
De beste behandeling is het toevoegen van warmte gedurende 5-10 minuten (door middel van een versgestreken zakdoek/kersenpittenkussen/speciale oogmaskers van bij de apotheker), gevolgd door een massage van de klieren en het reinigen van de oogleden.
Als een chalazion na een maand behandelen nog steeds storend is, kan het chirurgisch verwijderd worden. Hierbij wordt een sneetje gemaakt aan de binnenzijde van het ooglid om het overtollige product te verwijderen. Dit gebeurt onder lokale verdoving. Je krijgt na de behandeling zalf in het oog en een oogverband op het oog. Daarom kan je die dag dus niet met de auto rijden.
Het oogverband mag verwijderd worden zodra het ooglid eronder begint te bewegen of de volgende ochtend als het verband goed is blijven zitten. Het is niet erg als het verband bebloed is. Ook als het ooglid nog wat zou bloeden is dit niet erg. Je kan het bloeden stelpen door lichte druk uit te oefenen gedurende 10 minuten.
Je arts zal je adviseren over de verdere nabehandeling. Zo zal je best nog wat zalf aanbrengen in de 3 dagen na je ingreep. Ook mag je nog steeds wat warmte aanbrengen en massages doen om de kleine restjes weg te krijgen.
Afdrukken -
Bandkeratopathie
Bandkeratopathie is een verkalking van de oppervlakkige laag van het hoornvlies. Als het storend is, kan dit door middel van een operatie onder lokale verdoving verwijderd worden. De kalk wordt opgelost door middel van een oplosmiddel (EDTA).
Na het oplossen van de kalk is er een wonde die moet genezen, er wordt meestal een bandagelens geplaatst die na enkele dagen verwijderd wordt.
Afdrukken