Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Op 22 april verandert onze hoofdingang en verhuizen heel wat raadplegingen. Lees er hier alles over!

Lasers

 

  • Capsulotomie

    Bij een cataractoperatie wordt de kunstlens in het eigen lenszakje (lenskapsel) geplaatst. Dit lenskapsel kan na verloop van tijd (weken/maanden/jaren) “vuil” worden door een overgroei van cellen, waardoor het zicht opnieuw waziger wordt.

    Om het lenskapsel weer proper te maken, wordt er met laser een opening gemaakt in het achterste deel van het lenskapsel. De behandeling duurt ongeveer 5 à 10 minuten en gebeurt onder lokale verdoving met druppels. Om het lenskapsel goed te kunnen zien, worden ook druppels gebruikt die de pupil wijd maken (deze moeten 20-30 minuten inwerken).

    De dag van de laserbehandeling kan het oog geïrriteerd zijn en kan je zicht wazig zijn waardoor je niet met de auto mag rijden. De dag nadien zal alles weer normaliseren. Dit is een veilige behandeling, waarna zelden een ontstekingsreactie optreedt of netvliesproblemen ontstaan.

    Afdrukken
  • Iridotomie

    Tussen het hoornvlies en het regenboogvlies bevinden zich afvoerkanaaltjes die het oogvocht moeten afvoeren (dit is aan de binnenzijde van het oog, in tegenstelling tot de tranen die zich aan de buitenzijde van het oog bevinden). Wanneer deze afvoerkanaaltjes weinig plaats hebben doordat het regenboogvlies en/of de lens ze dichtduwen, bestaat het gevaar op een acuut of chronisch gesloten hoek glaucoom. Dit betekent dat, als het oogvocht het oog onvoldoende kan verlaten, de oogdruk zal oplopen, wat schade kan toebrengen aan de oogzenuw, die mede instaat voor het zicht en het gezichtsveld.

    Als de arts vaststelt dat de afvoerkanaaltjes weinig plaats hebben, wordt preventief een iridotomie uitgevoerd. Hierbij wordt met behulp van een laser een gaatje gemaakt in het regenboogvlies, met als doel ervoor te zorgen dat het oogvocht afgevoerd kan worden. Ook als er reeds sprake is van een acuut of chronisch gesloten hoek glaucoom, zal een iridotomie uitgevoerd worden.

    Voor de laserbehandeling wordt er gedruppeld met pupil verkleinende druppels. Van deze druppels kan je tijdelijk een drukkend gevoel op de ogen/het hoofd ervaren, de druppels moeten 20-30 minuten inwerken. De laserbehandeling gebeurt vervolgens onder lokale verdoving met druppels en duurt ongeveer 5 à 10 minuten.

    De dag van de laserbehandeling kan het oog geïrriteerd zijn en kan je zicht wazig zijn waardoor je niet met de auto mag rijden. De dag nadien zal alles weer normaliseren. De laserbehandeling kan soms een ontstekingsreactie veroorzaken, daarom krijg je na de laserbehandeling standaard ontstekingsremmende druppels. Verder kan er een bloeding optreden, maar het bloed lost vanzelf weer op. Zelden kan er wat extra lichtinval via het gaatje het oog binnenkomen.

    Over het algemeen is dit een heel veilige behandeling met weinig tot geen problemen achteraf.

    Afdrukken
  • Laser trabeculoplastie

    Tussen het hoornvlies en het regenboogvlies bevinden zich afvoerkanaaltjes die het oogvocht moeten afvoeren (dit is aan de binnenzijde van het oog, in tegenstelling tot de tranen die zich aan de buitenzijde van het oog bevinden). Wanneer deze afvoerkanaaltjes minder goed functioneren, is het mogelijk dat de oogdruk verhoogt.

    Om de afvoerkanaaltjes te stimuleren om het oogvocht beter af te voeren, kan een selectieve laser trabeculoplastie gebeuren. Hierbij wordt er met een laser op een 100-tal punten gestimuleerd over 360° van de voorkamerhoek.

    Voor de laserbehandeling wordt er gedruppeld met pupil verkleinende druppels. Van deze druppels kan je tijdelijk een drukkend gevoel op de ogen/het hoofd ervaren, de druppels moeten 20-30 minuten inwerken. De laserbehandeling gebeurt vervolgens onder lokale verdoving met druppels en duurt ongeveer 10 minuten.

    De dag van de laserbehandeling kan het oog geïrriteerd zijn en kan je zicht wazig zijn waardoor je niet met de auto mag rijden. De dag nadien zal alles weer normaliseren. Over het algemeen is dit een heel veilige behandeling met weinig risico’s. Bij twee derde van de mensen wordt er 6 weken na de laserbehandeling een gunstig effect vastgesteld met daling van de oogdruk, bij de overige patiënten is er weinig effect van de laser op de oogdruk.

    Afdrukken
  • Retinale laser

    In geval van zwakke zones, scheurtjes of gaatjes in het netvlies, wordt daarrond met een laser een barrage geplaatst om te voorkomen dat het netvlies zou loslaten. De laserbarrage functioneert in dat geval als een soort lijm die het netvlies rondom de zwakke zone, de scheur of het gaatje verstevigt.

    In geval van een zuurstoftekort van het netvlies (bijvoorbeeld bij verstoppingen van de bloedvaten of diabetes), worden soms grotere zones van het netvlies gelaserd, om op die manier de vraag van het netvlies naar zuurstof te verminderen.

    De laserbehandeling gebeurt onder lokale verdoving met druppels. Om het netvlies goed te kunnen zien, worden druppels gebruikt die de pupil wijd maken (deze moeten 20-30 minuten inwerken). Deze druppels maken het zicht gedurende 2 à 3 uur wazig. Over het algemeen is dit een heel veilige behandeling met weinig risico’s.

    Afdrukken

We voeren geen refractieve laserbehandelingen (behandelingen om geen bril meer te moeten dragen) uit in dit ziekenhuis.