Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Proctologie

Proctologie bevat het domein van alle aandoeningen aan en rondom de anus. De meest frequente problemen die patiënten ondervinden zijn aambeien of hemorroïden, kloven of fissuren, abcessen of fistels en jeuk

Het anaal kanaal is de uitgang van de endeldarm, het laatste deel en reservoir van ons maag-darm-stelsel. Dit kanaal kenmerkt zich door zeer sterk verzenuwd slijmvlies aan het einde ervan, maar ook van de huid rondom. Als dit beschadigd raakt door overmatig rekken en scheurt, ontstaat een zéér pijnlijke wonde of anale fissuur.

Deze hyper gevoelige zone eindigt binnenin aan de linea dentata waarboven deze bezenuwing ontbreekt en dus ook een gevoelloze zone bestaat. Deze linea dentata bevat echter vele slijmcrypten die op hun beurt kunnen ontsteken en aanleiding geven tot een anaal abces of anale fistel.

Boven deze lijn ontspringen er tevens een drietal veneuze kluwens of aambeien die een water- en luchtdichte afdichting garanderen. Pas wanneer deze overmatig zwellen, bloeden of uitpuilen bij ontlasten, spreekt men van problematische hemorroïden.

Het anaal kanaal wordt omvat door twee sluitspieren: de binnenste en buitenste sluitspier.

De binnenste is niet zelf te controleren en ontspringt uit gebundelde spiervezels van de rectale darmwand erboven. Deze is evenwel belangrijk voor de ‘luchtdichtheid’ van het anaal kanaal en zal bij hevige aandrang en rectale vulling automatisch ontspannen.

De buitenste sluitspier is ringvormig en controleerbaar, als onderdeel van de gehele bekkenbodem. Deze spier is cruciaal in de continentie en kan beschadigd raken bij bevallingen met een vaginale scheur, maar ook bij chirurgie in dit gebied. Deze kan echter ook terug versterkt worden door specifieke oefeningen via een bekkenbodemkinesist.