Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Op 22 april verandert onze hoofdingang en verhuizen heel wat raadplegingen. Lees er hier alles over!

Op controle

Gedurende je zwangerschap word je opgevolgd door je gynaecoloog, je huisarts en je zelfstandige vroedvrouw. Een klassiek schema van een zwangerschapsopvolging vind je hieronder. Bij hoogrisicozwangerschap word je steeds in het ziekenhuis door je gynaecoloog opgevolgd.

3... 2... 1... Start!

Bij het begin van de zwangerschap verzamelt je behandelende arts de belangrijkste informatie over jou, je partner en je familie. Het gaat daarbij over informatie over je algemene gezondheid, menstruele cyclus, eventuele vorige zwangerschappen en bevallingen, erfelijke aandoeningen binnen de familie...

  • Je zorgpad

    Van bij het begin van je zwangerschap staat een team van zorgverleners voor je klaar: je vroedvrouw, je kraamverzorgende, je huisarts, je gynaecoloog, het ziekenhuis waar je zal bevallen, je pediater, Kind en Gezin... Samen zorgen we voor een goede opvolging en ondersteuning van jezelf en je baby, tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode. Dit geïntegreerde zorgpad toont aan hoe je opvolging eruit kan zien.

    Houdt jouw zwangerschap meer risico in (bijvoorbeeld een meerlingzwangerschap)? Dan word je steeds in het ziekenhuis door je gynaecoloog opgevolgd.

     
    Afspraak bij:
    Wat gebeurt er:
    8 weken gynaecoloog verzamelen van relevante informatie over jou en de zwangerschap, echografische bepaling van de zwangerschapsduur om de bevallingsdatum te bepalen, controle van het aantal foetussen...
    6 - 10 weken vroedvrouw controle met persoonlijk prenataal advies
    12 weken gynaecoloog eerste trimesterecho, nekplooimeting en/of NIPT test, bloedname ter controle van bloedgroep, infectie- en rhesusantistoffen
    17 weken huisarts of vroedvrouw controle
    21 weken gynaecoloog tweede trimesterecho: structurele echografie van alle organen van de baby
    25 weken vroedvrouw controle: suikertest; opvolging van de rhesusantistoffen indien nodig
    28 weken huisarts controle: resultaten suikertest en eventueel kinkhoestvaccin
    31 weken gynaecoloog derde trimesterecho: opvolging groei van de baby
    34 weken huisarts of vroedvrouw controle
    35 weken gynaecoloog controle en nazicht van de aanwezigheid van Groep B streptokokken via een vaginale wisser
    37 weken huisarts of vroedvrouw controle met bespreking resultaat test groep B streptokokken
    38 weken gynaecoloog controle
    39 - 40 weken gynaecoloog controle
    vanaf 40 weken gynaecoloog tweemaal per week controle via monitoring van de baby

     

    Afdrukken
  • Klachten tijdens je zwangerschap

    Vermoeidheid

    Vooral tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap kan je moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dit komt door hormonale veranderingen. We raden je aan om voldoende te rusten.

    Misselijkheid

    Vooral in de eerste drie tot vier maanden van je zwangerschap kan je last hebben van misselijkheid en braken. Niet eten maakt het meestal erger. Begin daarom met een licht ontbijt en probeer daarna het eten over kleine, lichte maaltijden te verdelen. Wanneer je erg vaak moet braken of helemaal geen voedsel of vocht kan binnenhouden, neem je best contact op met je arts.

    Brandend maagzuur

    Sommige vrouwen krijgen last van brandend maagzuur. Voedingsmiddelen zoals koffie, sinaasappelsap en vet kunnen de klachten verergeren. Beperk ook het gebruik van koolzuurhoudende dranken.

    Vaak plassen

    Tijdens de zwangerschap moet je vaker dan normaal plassen. Naarmate de baarmoeder groeit, komt er meer druk op je blaas. Let op: krijg je een branderig gevoel bij het plassen? Dan neem je best contact op met je behandelende arts. Het kan namelijk wijzen op een blaasinfectie.

    Stoelgang

    Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Vezelrijke voeding zoals rauwkost, fruit en volkoren producten, kan helpen. Zorg zeker ook dat je voldoende drinkt en dagelijks de tijd neemt voor wat lichaamsbeweging. Aambeien kunnen ontstaan. Ze zijn ongevaarlijk maar kunnen wel pijnlijk zijn. Bespreek dit zeker met je arts.

    Groei- en/of rekpijn

    Groei- en/of rekpijn is pijn of een zeurende last die je kan voelen ter hoogte van je liesstreken. Dit kan vroeg in de zwangerschap optreden en doorheen het verdere verloop aanhouden.

    Harde buiken

    Oefenweeën of harde buiken kunnen reeds vroeg in de zwangerschap (vanaf 20 weken) optreden. Ze mogen niet pijnlijk zijn en niet meer dan een twintigtal keer per dag optreden.

    Spataders

    Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataders. Vrouwen die aanleg tot spataders of zware benen hebben, kunnen best preventief speciale kousen dragen.

    Pigmentvlekken

    Tijdens je zwangerschap kunnen door de zon bruine vlekken in je gezicht ontstaan (zwangerschapsmasker). Een bruine lijn op de middellijk van je buik en donkerder kleuren van de zone rond de tepel zijn normaal. Bescherm je huid tegen de zon en blijf zoveel mogelijk in de schaduw.

     

    Afdrukken