Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Constipatie

“Constipatie” is een vaak genoemde klacht, maar dekt verschillende problemen die aan de basis liggen van een moeizame stoelgang.

Het kan gaan om harde stoelgang: dit kan komen door een vezelarm dieet, dan wel door een abnormaal lange of traag werkende darm waardoor de stoelgang alsmaar meer opdroogt. Meestal gaat dit gepaard met felle buikkrampen door de uitzetting van de dikke darm, maar ook winderigheid door overmatige gisting en gasvorming.

De remedie hiervoor is vezelrijk eten in combinatie met veel water drinken (thee en koffie niet bijgerekend) en meestal ook een laxeermiddel dat water aanzuigt (bvb. Forlax®, Movicol®). Oliën (zoals lijnzaad- of olijfolie) en glycerine kunnen ook helpen. In hardnekkigere gevallen zal je arts medicatie voorschrijven die de darm bewegingen (motiliteit) stimuleert (bv. Laxoberron®, Dulcolax®). In nog hardnekkigere gevallen worden soms waterlavementen gebruikt om de darm te spoelen (bv. Peristeen spoelsysteem®).

Chirurgie is maar in zeer beperkte gevallen aan de orde: enkel wanneer de darm zodanig lang en slap is geworden dat hij de stoelgang niet meer vooruit duwt, kan een colectomie (of verwijdering van de dikke darm) overwogen worden of een appendicostoma worden aangelegd. Hierbij wordt de darm gespoeld via de appendix die aan de huid gehecht wordt.