Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Op 22 april verandert onze hoofdingang en verhuizen heel wat raadplegingen. Lees er hier alles over!

Rectocoele

Een rectocele of rectocoele is een uitstulping van de voorwand van het rectum naar de achterwand van de vagina. Dit is het gevolg van een verzwakking van het rectovaginaal septum (het weefsel tussen de vagina en het rectum) en van de bekkenbodem.

Rectocoele (groene pijl)
Rectocoele (groene pijl)

Behandeling van een rectocoele

Ook hier zal eerst kinesitherapie worden voorgeschreven, maar soms zijn er extra behandelingen nodig, zoals een vaginaal achterwandherstel of colporafie posterior of een laparoscopische rectopexie. Meer uitleg over deze ingrepen vind je hieronder.

 

 • Vaginaal achterwandherstel of colporafie posterior

  Hierbij wordt de achterzijde van de vagina (en dus voorkant van de endeldarm) die verzwakt is en uitpuilt, ingesneden en terug gehecht, waardoor de achterwand stevig littekenweefsel ontwikkelt. Deze ingreep vernauwt de vagina en wordt doorgaans minder aangeraden bij seksueel actieve vrouwen, maar is vrijwel pijnloos en efficiënt als er geen sprake is van problemen hogerop (invaginatie, prolaps).

  Afdrukken
 • Laparoscopische rectopexie

  Deze ingreep gebeurt meestal pas als er sprake is van een combinatie meerdere afwijkingen zoals rectale prolaps, rectocoele en enterocoele. Tijdens de operatie wordt een synthetisch netje (groen afgebeeld op de tekening) geplaatst in het verzwakte vlak tussen vagina en rectum en aan beide organen vastgemaakt. Dit netje wordt nadien opgehangen aan het heiligbeen en bedekt met buikvlies.

  Wil je hier meer over weten? Dan kan je onze brochure raadplegen (vanaf p. 10).

  Afdrukken