Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Op 22 april verandert onze hoofdingang en verhuizen heel wat raadplegingen. Lees er hier alles over!

Anismus (verstoorde coördinatie van de bekkenbodemspier)

Al lijkt ontlasten iets evident, door omstandigheden kan de coördinatie erg verstoord geraken. Langdurige pijn of vroeger seksueel misbruik en angst kunnen ervoor zorgen dat de bekkenbodemspieren niet correct ontspannen tijdens ontlasten. Hierdoor blijft de hoek in de endeldarm behouden, gaat de sluitspier maar half open en kan de stoelgang moeizaam zakken.

Typische klachten hierdoor zijn: heel hard moeten persen, slechts kleine stukjes stoelgang evacueren en een constant gevoel van onvolledige lediging. Er kan ook incontinentie zijn van stoelgang of slijm, door lekkage uit de constant gevulde endeldarm.

Het is eveneens mogelijk dat je een vaginale zwelling of bol voelt. Dit komt doordat de sluitspier niet opent en alle druk naar de voorwand van de endeldarm verplaatst. Hierbij ontstaat een verzakking naar de vagina toe of ‘rectocoele’. Soms moet de stoelgang via vaginaal in de juiste richting geduwd worden. Vaak is dit een secundair fenomeen, maar soms is er toch een chirurgische indicatie.

Een discoördinatie (anismus) wordt duidelijk tijdens een klinisch onderzoek. Bij twijfel kan een anale manometrie (drukmeting) uitsluitsel bieden. Hierbij wordt een anale ballon opgeblazen die je naar buiten dient te duwen. Voor dit onderzoek word je doorverwezen.

Behandelingen van anismus

Bekkenbodemkinesitherapie

De allereerste stap is bekkenbodemkinesitherapie waarbij een correct perspatroon wordt aangeleerd met een correcte houding. Essentieel hierbij zijn een ‘hurkende’ positie, waarbij de voeten op een voetenbankje staan en gelet wordt op de ademhaling.

Referenties voor een bekwame kinesist vind je op www.bicap.be of www.pelvired.be.

Botox

In extreme gevallen wordt geen goede relaxatie bereikt en dient de bekkenbodemspier zelf geïnjecteerd te worden met botulinetoxine (Botox®). Deze molecule verlamt tijdelijk de spier, waardoor de overspanning verdwijnt. Het toxine werkt na 3 maanden uit, waarin de patiënt meestal - in combinatie met kinesitherapie - terug een normaal persgedrag heeft aangeleerd. Deze medicatie wordt niet terugbetaald en kost €165 voor 100 eenheden.