Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Implantaten

Implantaten kunnen een oplossing bieden wanneer je een of meerdere van je tanden mist en daar hinder van ondervindt bij praten, lachen, eten…
  • Wat is een implantaat?

    Een implantaat is een kunstwortel die we in het kaakbot plaatsen. Je natuurlijke tandwortel wordt dus vervangen door een nieuw stevig fundament voor een kroon, brug of volledige tandenboog.

    Implantaten zien eruit als een schroefje en zijn gemaakt van titanium. Dat is een lichaamsvriendelijk materiaal dat kan vastgroeien in het bot.

    Afdrukken
  • Kan een implantaat bij iedereen?

    Onderzoek van je mond en een analyse van een panoramische röntgenfoto (en eventuele CT-scan) zal duidelijk maken of implantaten bij jou kunnen worden geplaatst. Er zijn namelijk enkele voorwaarden vooraleer implantaten geplaatst kunnen worden:

    • Er is voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen. Bij een tekort aan kaakbot kan meestal wel nieuw bot worden geplaatst, hiervoor is dus wel een extra behandeling nodig.
    • Als je je eigen tanden nog hebt, is het van belang dat het tandvlees rondom gezond is. Zo niet, is ook hier een extra behandeling nodig alvorens van start te gaan met het plaatsen van implantaten.
    Afdrukken
  • Hoe groot is de slaagkans?
    Een grondig vooronderzoek maakt de kans op complicaties minimaal. Desondanks kan het voorkomen dat het implantaat niet vastgroeit in het bot. In dat geval wordt er na verwijdering en genezing een nieuw implantaat geplaatst. Afdrukken
  • Waarom kiezen voor implantaten?

    Bij implantaten beperkt de behandeling zich tot de locatie waar het probleem zich voordoet. Een implantaat vervangt met andere woorden de ontbrekende tand zonder dat andere tanden bij de oplossing van het probleem betrokken moeten worden.

    Verder vervangt een implantaat niet alleen de kroon maar ook de wortel. De contour van de kaak en het tandvlees blijven daardoor beter in tact.

    Afdrukken
  • Hoe worden implantaten geplaatst?

    Het plaatsen van het implantaat gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Na het inwerken van de verdoving, wordt er een klein sneetje in het tandvlees gemaakt. Je arts zal dan met behulp van verschillende boortjes een gaatje voor het implantaat boren waarna het implantaat ingebracht kan worden. De wonde wordt daarna gehecht met enkele draadjes die na twee weken vanzelf oplossen. Dit deel van de behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

    In de drie daarop volgende maanden, hecht het kaakbot zich aan het implantaat (dit fenomeen heet osseo-integratie). Zo ontstaat er een stevig fundament voor de nieuwe tand. Gedurende deze periode mag je tijdelijke tandvervanging dragen.

    Tenslotte zal je tandarts een kroon vervaardigen. Dit gebeurt door een afdruk of scan van beide tandenbogen en in samenwerking met het tandtechnisch labo. Je nieuwe kroon kan vastgeschroefd of gecementeerd worden op het implantaat.

    Afdrukken
  • Wat als er meerdere tanden of een hele tandenboog vervangen moet(en) worden?

    Als je meerdere tanden mist, is een brug op implantaten of klikprothese meestal de beste oplossing. Hierbij gelden dezelfde voordelen als bij implantaten en kauwen zal door de sterke houvast van de implantaten gemakkelijk verlopen na het plaatsen van de nieuwe tanden.

    Afdrukken